Zeg China, zeg namaak: van illegale kopieën van handtassen, tot horloges, tot auto’s. Zelfs de financiële sector blijft niet gespaard.
De Amerikaanse bank Goldman Sachs heeft een Chinees filiaal bij – waar het hoogstwaarschijnlijk niets van af wist. In de stad Shenzhen, vlakbij Hong Kong, blijkt Goldman Sachs (Shenzhen) Financial Leasing Company te opereren, schrijft de South China Morning Post. Afgezien van het subtiele (Shenzhen) in de naam, gebruikt het bedrijf een huisstijl die erg op die van het Amerikaanse origineel lijkt.
Het bedrijf gebruikt ook de Chinese karakters die normaal worden gebruikt om ‘Goldman Sachs’ in het Chinees weer te geven. Op zijn website zegt het bedrijf een van de grootste kredietverstrekkers van de stad te zijn. Goldman Sachs in Amerika zegt desgevraagd van niets te weten en de zaak te onderzoeken.
Aanklagen heeft geen zin
Toch is de kans dat de bank zijn Chinese bastaardzusje succesvol kan aanklagen klein. Eerdere pogingen van Westerse bedrijven om via de Chinese rechter het misbruik van hun merknaam aan banden te leggen faalden vaak. Zo verloor oud-basketballer Michael Jordan een zaak tegen een Chinese fabrikant van sportkleding, die de Chinese versie van zijn naam gebruikte.
Het is zeker niet het eerste geval van Chinese ondernemers die met een Westerse merknaam aan de haal gaan. Zo bleken er in 2011 tientallen illegale Apple Stores te zijn. Later dat jaar werd er zelfs een nep-Ikea ontdekt. Die maakte weliswaar geen misbruik van de naam Ikea, maar hanteerde wel een erg gelijkende versie van de huisstijl van de Zweedse meubelgigant, en ook de meubels in de winkel leken verdacht veel op het origineel.
Chinezen klonen Land Rover, maar da’s misschien juist goed nieuws voor de Britten
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl